Hammarbacken

Adress: Bruksgatan, 771 31 Ludvika Visa karta

Adress: Bruksgatan, 771 31 Ludvika

Del av gamla Ludvika bruk, Sveriges första kronobruk, anlagt av Gustav Vasa omkring år 1550 för smide av stångjärn. Fin utsikt över sjön Väsman och Ludvika herrgård.

 

Hammarbacken är en miljö i Ekomuseum Bergslagen. Besök på egen hand. Informationsskylt finns på platsen.

Ludvika Bruk anlades av Gustav Vasa på 1500-talet och var Sveriges första kronobruk för smide av stångjärn. År 1726 kom bruket i familjen Cedercreutz ägo och stannade i släkten till början av 1800-talet.

De sista privata ägarna var familjen Roth, som drev bruket fram till nedläggningen år 1920. De gav verksamheten en ny inriktning vid sekelskiftet.

Vid sidan om hytta och stångjärnshamrar byggdes en ångsåg för att bearbeta timmer. I Ludvika Ström anlades ett kraftverk. I ravinen på andra sidan strömmen ligger ruiner av Marnäs hytta, en bergsmanshytta med anor från 1500-talet.

Bruksmiljön är byggd efter ett centralperspektiv. På strömmens södra sida anlades på 1750-talet kyrkan av trä. Kyrkans mittaxel kan följas över vattendraget där den går genom herrgården med flygelbyggnader. Från herrgårdens framsida utgick bruksgatan Hammarbacken. Den finns ännu kvar på toppen av kullen, men har stympats av järnväg och landsväg.

Vid gatan låg smedsbostäderna, byggda kring sekelskiftet 1800 med slagg i murverket. En av de ursprungliga byggnaderna återstår. I denna har en museibostad inretts.

Vid Hammarbacken står ett imponerande sädesmagasin i fyra våningar. Det var Ludvika järnbruks magasin för att lagra spannmål för sina anställdas räkning. Förr i tiden betalades lönerna till stor del av råvaror, varav säd var den viktigaste grunden i all mathållning. Magasinet uppfördes under åren 1803-1805 i en metod som kallas Geislers metod, då man murade med slaggflis.

När stångjärnssmeden Granström vid bruket dop på 1780-talet och familjen stod utan försörjning, lät brukspatronen smedens son Per Granstörm utbilda sig till murare, vilket var ett nytt yrke för trakten. Per Granström murade därefter brukens alla slagghus.

Visa mer

Om denna aktivitet

Besöksadress
Bruksgatan
Postadress
771 31 Ludvika
Telefonnummer
+46 0240-86 000
Kontaktperson
Kultur- och fritidsförvaltningen, Ludvika kommun
Hotell & pensionat

Best Western Grand Hotel Elektra

Avstånd: 599 meter
Välkommen till ett familjeägt 4-stjärnigt hotell. Ludvikas största hotell med 103 rum, konferenslokaler, restaurang, lobbybar, relaxavdelning . Laddstolpar för elbilar. Gratis entré till stort Gym i samma byggnad. Alla rum har fri tillgång till WiFi. Handikappanpassade rum, familjerum för barnfamiljer, rum med connecting doors för större familjer. Flera rum har utsikt över sjön Väsman. Hundar och katter är välkomna. Gratis cykeluthyrning.
Vandrarhem

Stora Brunnsvik

Avstånd: 6,1 km
Brunnsvik är en liten by beläget cirka sju kilometer norr om Ludvika centrum och området, som är en gammal folkhögskola, ligger vackert i en södersluttning med fin sjöutsikt över sjön Väsman. Här finns 46 bäddar fördelade på 30 rum. Det finns 16 dubbelrum och 14 enkelrum, alla med egen dusch och toalett. Matsal, pentry och TV-rum är gemensamt för alla boende. Rummen är endast tillgängliga för studenter, föreningar eller kursdeltagare.
Camping

Räfsnäsgården och Ludvika Camping

Avstånd: 6,1 km
Räfsnäsgården och Ludvika Camping ligger vacker beläget vid sjön Haggen ca 4 km från Ludvika och bara 2 km från Hagge Golfbana.
Build: 2021-07-22 10:48:21, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails