Brötjärnaån

Adress: Bröttjärna, 785 42 Mockfjärd Visa karta

Adress: Bröttjärna, 785 42 Mockfjärd

Reservatet består av den bäckravin som omger ån. Ravinen har skurit sig djupt ner genom älvsedimenten till moränen.

 

Ravinen har tidigare utnyttjats för hackslog (slåtter) och bete. Sedan jordbruket upphörde har ravinen vuxit igen. Skogen på sidorna och i botten på ravinen innehåller rikligt med död ved både stående och som lågor. Det finns en stor trädslagsspridning där lövträden dominerar. Den döda veden ger goda förutsättningar för förekomst av vedsvampar och lavar och till exempel kan man hitta den mindre vanliga barktickan på asp samt den hotade svampen vinterskål.

Då reservatet kommer att lämnas till fri utveckling förväntas mängden vedsvampar och lavar att öka kraftigt i reservatet. De hotade arterna som idag finns, kommer troligen att kunna etablera livskraftiga bestånd.
De fåglar som är beroende av gamla träd och stående död ved för bobygge gynnas.
Insekter som är beroende av gamla döende och döda träd samt lågor i olika stadier av nedbrytning trivs också här. Här kan man också stöta på bäver, som finns längs delar av ån. Den har gnagt av ett flertal träd som ligger över ån.

Visa mer

Om denna aktivitet

Besöksadress
Bröttjärna
Postadress
785 42 Mockfjärd
Telefonnummer
+46 0771-62 62 62
Kontaktperson
Visit Dalarna
Bed & Breakfast

Wålstedts Gård Fäbodstuga - Fäboro

Avstånd: 9,7 km
Det perfekta vandringspaketet för dig som vill ha en annorlunda och härlig upplevelse. Vandring i fantastisk natur. Övernattning i egen fäbod i avlägsen glänta i skogen. Hemlagad mat och bekväma sängar. Ett riktigt fäbodliv i bekvämare tappning.
Hotell & pensionat

Dala-Floda Värdshus

Avstånd: 11,7 km
Restaurang, hotell och konferens med hållbarhet i fokus. Värdshuset är beläget i Västerdalarna vid Flosjön i Dala-Floda.
Stugby

Sifferbo Stugby och B&B

Avstånd: 12 km
En modern och trevlig stugby som ligger i naturskön skogsmiljö. Stugbyn består av 7 stugor, olika storlekar och lämpliga upp till 6 personer. Alla stugor har en hög standard med egen toalett, dusch, kök. Lugnt läge mellan Borlänge - Leksand, 2,5 mil från Falun.
Build: 2021-08-02 12:54:11, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails