Lekomberg gruvområde

Adress: Lekomberg Visa karta

Adress: Lekomberg

Promenadslinga med 15 informationstavlor. Utsiktsplats med bedårande utsikt över sjön Väsman.

 

Här uppe på Lekomberget finns den vackraste utsiktsplatsen i Ludvika kommun. På och runt berget fanns fyra järnmalmsgruvor. Man började bryta 1630 och efter andra världskriget 1945 tog det i princip slut. Viss avslutande verksamhet pågick fram till 1950-talets början.

1910 såldes gruvan till tyska stålverket Hoesch AG i Dortmund. Den kom senare att ingå i Lekombergsgruppen med andra gruvor i Ludvika, som Iviken, Ickorrbotten och Håksberg. Järnmalmen var av exporttyp, dvs så pass fosforrik att den var svår att sälja i Sverige. Det mesta gick till tyska Ruhrområdet. Man bröt som mest järn i Lekomberg under andra världskriget, då 200 personer arbetade vid gruvan. Det var Ludvika kommuns största arbetsgivare.

Vid sjön Väsmans strand åt höger ser du Storgården på en udde. Där bodde författaren och hembygdskämpen Karl-Erik Forsslund, grundare av Brunnsviks folkhögskola.

Visa mer

Om denna aktivitet

Öppettider
Öppet dagligen att besökas på egen hand.
Besöksadress
Lekomberg
Vandrarhem

Stora Brunnsvik

Avstånd: 542 meter
Brunnsvik är en liten by beläget cirka sju kilometer norr om Ludvika centrum och området, som är en gammal folkhögskola, ligger vackert i en södersluttning med fin sjöutsikt över sjön Väsman. Här finns 46 bäddar fördelade på 30 rum. Det finns 16 dubbelrum och 14 enkelrum, alla med egen dusch och toalett. Matsal, pentry och TV-rum är gemensamt för alla boende. Rummen är endast tillgängliga för studenter, föreningar eller kursdeltagare.
Hotell & pensionat

Best Western Grand Hotel Elektra

Avstånd: 6,1 km
Välkommen till ett familjeägt 4-stjärnigt hotell. Ludvikas största hotell med 103 rum, konferenslokaler, restaurang, lobbybar, relaxavdelning . Laddstolpar för elbilar. Gratis entré till stort Gym i samma byggnad. Alla rum har fri tillgång till WiFi. Handikappanpassade rum, familjerum för barnfamiljer, rum med connecting doors för större familjer. Flera rum har utsikt över sjön Väsman. Hundar och katter är välkomna. Gratis cykeluthyrning.
Bed & Breakfast

Atelje Vävglädje Butik, Bed & Breakfast

Avstånd: 10 km
Välkommen till Ateljé Vävglädje Butik, Bed & Breakfast. I centrala Sunnansjö två mil nv. om Ludvika, nära till Dan Anderssons hemtrakter och Finnmarken. Här erbjuds hemtrevliga och ljusa rum med totalt 7 bäddar.
Build: 2021-06-14 17:38:03, Host: ONLINE3CORE20, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails