Bispbergs Klack

Adress: Bispberg, 78390 Säter Visa karta

Adress: Bispberg, 78390 Säter

Berget reser sig 315 m över havet, brant över de omkringliggande jordbrukslandskapet. Klacken är på bergets sydvästra sida. I bergsbranterna hackar många fåglelarter och inom reservatet finns en väl bevarad gammelskog.
Vid vackert väder kan man från utsiktspunkten urskilja Lugnets hoppbacke i Falun, Kupolen i Borlänge och gruvlavarna i Garpenberg, för att inte tala om torn och kyrkor på närmare håll.

 

Milsvid utsikt över Dalarna
Bispbergs klacks vidunderliga utsikt slås inte av många andra platser i Dalarna. Med sin placering nära Säter och med en kort promenad genom skogen, krävs inga stora strapatser för att nå utsikten som täcker stora delar av södra länet. Från Bispbergs klack kan du till exempel se hoppbackarna i Falun, Kupolen, Borlänge och gruvlavarna i Garpenberg.

Sydväxtberg ger sydlig flora
Bispberget är Dalarnas främsta sydväxtberg. De branta sydostvända klippväggarna lagrar värme över natten och skapar ett gynnsamt klimat. Det har lett till att värmekrävande växter finns här – växter som annars bara finns längre söderut i landet. Sydväxtfloran är den artrikaste i Dalarna och är den enda plats som hyser samtliga ädla lövträd som är typiska för sydväxtberg. I den artrika floran finns flera sällsynta inslag såsom stinknäva, getrams och sötvedel. Två av arterna, stenros och backförgätmigej, har sina enda dalaförekomster här, tillika de nordligaste i landet.

Fåglar häckar här
För Jätteklacken liksom för Griggers klack gäller att områdena har höga värden för häckande fåglar, dels i de otillgängliga stupen, men också tack vare den rika tillgången på hålträd i vissa partier. Vissa av dessa fåglar är störningskänsliga och därför råder klättringsförbud i delar av branterna.

Visa mer

Om denna aktivitet

Besöksadress
Bispberg
Postadress
78390 Säter
Telefonnummer
+46 0771-626262
Kontaktperson
Visit Dalarna
Hotell & pensionat

Säters Stadshotell

Avstånd: 2,7 km
Detta hotell är inrymt i en 1600-talsbyggnad i Säters centrum. Rummen har TV och eget badrum med dusch. Hotellet ligger 25 minuter från Romme Alpin. För avkoppling finns bastu och en mysig innergård med sittmöbler. Mat och dryck är viktigt, restaurangen skall vara ”traditionellt modern”. Gamla klassiker som varvas med moderna inslag. Mat och dryck i kombination är viktigt, därför erbjuds du ett stort utbud av öl och vin.
Vandrarhem

Hedemoravandrarhem

Avstånd: 13,9 km
Helårsöppet, 38 bäddar, plats för extrabäddar. 19 rum internetaccess. 1 rum för husdjur, med egen ingång. Självhushåll. Frukostkorg kan beställas senast dagen innan kl 12.00. Nyrenoverade rum. Följ oss på Facebook: Hedemoravandrarhem.
Bed & Breakfast

Torsångs Café

Avstånd: 17,5 km
I idyllen Torsång hittar ni Dalarnas äldsta café. Trevlig och nyrenoverad lägenhet/ konferenslokal ovanpå ett av Dalarnas äldsta café. Ca 70 m2 , 4 bäddar i 2 stora bäddsoffor à 140 cm,, bastu med fönster ut mot älven.+ extrabädd. Ca 8 km från Borlänge
Build: 2021-07-22 10:48:21, Host: ONLINE3CORE20, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails