Stollbergs gruvområde - f d Väster Silfberg

Adress: Väster Silfberg Smedjebacken Visa karta

Adress: Väster Silfberg Smedjebacken

Dramatiskt området med gapande djupa gruvhål och intressant geologi. Utsiktstorn och gruvlekplats för barn. Hela området är skyltat för vandring på egen hand. Skyltad från riksväg 66 mellan Smedjebacken och Ludvika.

 

Vandringsled
OBS – På grund av sättningar i varphögarna är området avspärrat på vissa ställen. Det går dock bra att gå upp i tornet och kika på den vidunderliga utsikten.

När Stollberg eller Väster Silfberg, som det kallades förr i tiden, började brukas är inte känt Första gången som Väster Silfberg omnämndes är i kung Magnus Erikssons privilegiebrev till Norberg den 24 februari 1354, där han skriver att järnhyttorna på Silverberget skall ha samma privilegier som Norberg.

Gustav Wasa lät 1552 uppföra Vester Silfbergs Gård, som under 1500-talet var kungsgård och administrativt centrum för Vester Silfbergs Gårds län, som 1575 omfattade hela Västerdalarna, Västerbergslagen, Norberg, Skinnskatteberg och skogsfjärdingarna i Våla och Malma socknar.

Många kungar har därefter under århundradena besökt Väster Silfberg.

Väster Silfbergs malmstråk är ca 10 km långt, men den centrala delen med Stollbergets, Dammbergets och Svartbergets gruvfält är ca 5 km.

Malmer (både sulfid- och järnmalmer) som brutits här är:
■Silverhaltig blyglans,
■Zinkblände,
■Kopparkis med spår av guld
■Magnetit och limonit med mangan

Gruvdrift i dagbrott och underjordiska gruvor har förekommit i minst 600 år. Senaste gruvan öppnades 1938 och drevs till 1982, då all verksamhet nedlades.

Numera är gruvfälten populära utflyktsmål för mineralletare och andra.
Stollbergs gruvfält ingår i Ekomuseum Bergslagens besöksmål.

Föreningen Väster Silfbergs Vänner stiftades den 14 februari 1990 och har till ändamål att värna om miljö och kultur inom Väster Silfberg, nuvarande Stollbergs gruvfält, med omnejd. Föreningen är opolitisk och verksamheten bedrivs utan ekonomiskt vinstintresse av och för föreningens styrelse och medlemmar.

Området omkring Stollbergs gruvfält vårdas av föreningen.

Visa mer

Om denna aktivitet

Öppettider
Berget är alltid tillgängligt, området är skyltat för vandring på egen hand. En historisk rundvandring för grupper kan förbokas. Dag och klockslag bestäms vid anmälan. Föreningen anordnar även Berättarkvällar, se deras hemsida.
Prisinformation
Rundvandring för föranmälda grupper, minst 10 deltagare: ring för mer information. Berättarkväll: Fri entré.
Besöksadress
Väster Silfberg
Telefonnummer
+46 0240-722 94
Externa länkar
Hotell & pensionat

Best Western Grand Hotel Elektra

Avstånd: 6,6 km
Välkommen till ett familjeägt 4-stjärnigt hotell. Ludvikas största hotell med 103 rum, konferenslokaler, restaurang, lobbybar, relaxavdelning . Laddstolpar för elbilar. Gratis entré till stort Gym i samma byggnad. Alla rum har fri tillgång till WiFi. Handikappanpassade rum, familjerum för barnfamiljer, rum med connecting doors för större familjer. Flera rum har utsikt över sjön Väsman. Hundar och katter är välkomna. Gratis cykeluthyrning.
Vandrarhem

Stora Brunnsvik

Avstånd: 8,4 km
Brunnsvik är en liten by beläget cirka sju kilometer norr om Ludvika centrum och området, som är en gammal folkhögskola, ligger vackert i en södersluttning med fin sjöutsikt över sjön Väsman. Här finns 46 bäddar fördelade på 30 rum. Det finns 16 dubbelrum och 14 enkelrum, alla med egen dusch och toalett. Matsal, pentry och TV-rum är gemensamt för alla boende. Rummen är endast tillgängliga för studenter, föreningar eller kursdeltagare.
Camping

Räfsnäsgården och Ludvika Camping

Avstånd: 10 km
Räfsnäsgården och Ludvika Camping ligger vacker beläget vid sjön Haggen ca 4 km från Ludvika och bara 2 km från Hagge Golfbana.
Build: 2021-06-14 17:38:03, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails