Grejsans Fäbod

Adress: Grejsan, 790 26 Enviken Visa karta

Adress: Grejsan, 790 26 Enviken

I Grejsans fäbod kan man fortfarande få en upplevelse av hur det gick till i forna dagar.
Skogarna genljöd av kornas råmanden, getternas bräkanden och pinglandet från skällor.

 

Det var en märkesdag när folk, hästar, kor och getter "buffrade" till fäbodvallen. För djuren betydde fäbodvistelsen att de fick ströva fritt omkring och beta i skogen och för människorna var somrarna en välkommen omväxling från det vanliga livet i byn. Visserligen fick fäbodkullorna arbeta hårt från morgon till kväll med bl a smör- och osttillverkning, men det var ändå ett friare liv än annars.

Idag är fäbodlivet på utdöende, men fortfarande finns några vallar kvar i vårt landskap. Grejsans fäbod är en av dem. Den ligger högt och vackert i sluttningen ovanför tjärnen Grejsen 5 km norr om Lamborn i Enviken. Från den övre delen av fäboden har man en vidsträckt utsikt över skogar och sjöar. Djuren som betar här om somrarna bidrar till att hålla landskapet öppet.

Gårdarna ligger i klungor, många omgärdade av gärdesgårdar. Flera av dem består av små grå timmerstugor, bevarade i ursprungligt skick. Fäboden är en levande fäbod ungefär från midsommar och över högsommaren.

Sommaren 2021 kommer det att finnas getter, får och kor. Getterna går fritt på fäboden dagtid. Djuren kommer upp i olika omgångar och finns på plats till midsommar.

Fäbodprodukter finns till försäljning i mån av tillgång. All tillverkning och skötsel av djuren sker ideellt och i privat regi.

Det går att uppleva fäboden genom att vandra omkring på de fägator som finns. I självafäboden finns ett fikabord där man är välkommen att slå sig ner med egen medhavd fikakorg.
Från fäboden utgår två kortare vandringsleder. En går upp till toppen av Grejsarberget där det finns ett vindskydd. Ungefär halvvägs upp på berget finns ett fikabord. Från bägge platserna har man en magnifik utsikt över sjöarna Hemmen, Draggan och Balungen åt söder och Amungen åt norr. Den andra vandringsleden går genom skog och går ner till RV 50. Denna vandringsled får man gå fram och tillbaka efter samma led. Vacker utsikt över sjön Hemmen och bergen i Hälsingland.

Det går att boka in sig för kortare eller längre vandringar med lättare lunch eller kaffe serverad vid någon vacker plats eller i själva fäboden. För bokning kontanta Gunnel 073-227 36 92 eller Roland 070-609 07 85.

Vill man övernatta i primitiv lyx är det också möjligt i Grejsans Fäbod. Upplev lugnet utan el och rinnande vatten, laga mat över öppen eld ute eller på gasolplatta. Sov i suset till mäktiga furor. För bokning kontakta Airbnb. För frågor kontakta Gunnel 073-22 73 692

Visa mer

Om denna aktivitet

Besöksadress
Grejsan
Postadress
790 26 Enviken
Stugby

Bjursås Berg & Sjö

Avstånd: 33,5 km
Bjursås är med sina 40 år en klassiker i skidsverige. Trots att det bara är ett par timmar från Mälardalen är här riktigt snösäkert och det finns en uppsjö vinteraktiviteter för hela familjen. Stugorna och campingplatsen är öppna för bokning året runt och sommartid erbjuds roliga outdoor-upplevelser för hela familjen.
Bed & Breakfast

The Mangévie B&B och lägenheter, Furudal

Avstånd: 33,6 km
Värdarna välkomnar er till denna gamla skola som nyligen har renoverats och har flera nyrenoverade lägenheter. Utforska en av de vackraste regionerna i Sverige medan du bor i en av de mysiga lägenheterna. Upplev allt vad Dalarna har att erbjuda. Trädgård med flera mindre djur och sommarkafé (sommartid öppet 11-15).
Vandrarhem

Björstugan, Rättvik

Avstånd: 36,6 km
Ett boende med Självhushåll. 6 rum, 14+4 bäddar. Lillstuga 2 bäddar. 3 km från Rättviks centrum strax bakom toppen av slalombacken. Naturnära miljö med skogen inpå knutarna. Nära skidspår, slalombacke, vandringsleder, rodelbana, bad och fiskesjö.
Build: 2021-08-02 12:54:11, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails