Rotensugnet Naturreservat

Adress: Älvdalen Visa karta

Adress: Älvdalen

Reservatet har fått sitt namn efter det vattenfall som Rotälven bildar i området. "Sugn" är ett annat namn för vattenfall på älvdalsmål. I reservatet finns en timmerränna och en dammbyggnad som använts vid flottningen förr.

 

I Rotensugnet naturreservat finns en timmerränna som tidigare använts vid flottning. Bredvid den nya rännan kan man se spår efter den gamla.

Rotensugnet är beläget i Älvdalens skjutfält där Rotälven flyter samman med Rällan och Älåsbäcken. Landskapet är dramatiskt med raviner och vattenfall i ett kuperat naturskogsområde.

Rällan rinner här i en djupt nedskuren ravin. Rotälven störtar fram i en smal kanjon och bildar ett vattenfall vid en förkastningsspricka strax innan den förenar sig med Rällan. Ytterligare ett vattenfall kan beskådas i Älåsbäcken strax uppströms sammanflödet med Rotälven. Detta vattenfallet går man förbi om man går vandringsleden på 3 km.

Mellan vattendragen reser sig markanta åsar bevuxna med naturskogsartad tallskog, där spår syns av skogsbränder. Den äldsta tall som hittats här var över 400 år gammal. Skogen i den nordöstra delen av reservatet domineras av gran, där finns också den äldsta och mest opåverkade skogen.

Rotensugnet Naturreservat ligger i Älvdalens skjutfält
Tänk på att kontrollera att det inte är någon skjutövning där innan ni åker dit. Se information på: www.forsvarsmakten.se eller ring 070-23 77 667

I reservatet är det inte tillåtet att:
- Göra åverkan på mark eller geologiska naturföremål,
- Skada växande eller döda - stående eller liggande - träd och buskar,
- Plocka eller gräva upp blommor, mossor, lavar och vedsvampar,
- Elda på annat än anvisad plats,
- Inplantera för området främmande växt- eller djurart,
- Framföra motordrivet fordon i terrängen. Körning får ske i samband med räddningsverksamhet,
- Störa djurlivet t.ex. genom att klättra i boträd eller medvetet uppehålla sig närmare rovfågelbo, lya eller gryt än 100 meter,
- Medföra okopplad hund.​

Visa mer

Om denna aktivitet

Öppettider
Rotensugnet Naturreservat ligger inom Älvdalens skjutfält. Tänk på att kontrollera att det inte är någon skjutövning där innan ni åker dit. Se information på: www.forsvarsmakten.se eller ring 070-23 77 667
Vandrarhem

Navardalens Vildmarksstation

Avstånd: 9,9 km
Vid Navarsjön i Dalarnas norra vildmark ligger Navardalens Vildmarksstation. Här finner du lugn och ro i marker där älg, björn och lo har sin hemvist. I sjön trivs öring och röding.
Vandrarhem

Näsets bystuga

Avstånd: 30,6 km
På Näset, ca. 4 km norr om Älvdalen och med utsikt över Nässjön, ligger Näsets bystuga med upp till 20 sängplatser.
Camping

Älvdalens Camping och stugby

Avstånd: 33,4 km
Lugn camping, vackert belägen vid Österdalälvens strand, anslutning till Sim- och Ishall med 50 m bassäng.
Build: 2021-07-22 10:48:21, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails