Hykjeberget - Naturreservat

Adress: 796 90 Älvdalen Visa karta

Adress: 796 90 Älvdalen

Berget är ett naturreservat och ett populärt utflyktsmål, mycket tack vare utsikten och den säregna floran. Prinsparets bröllopsgåva (Prinsparets bänk) är även placerad här.

 

Längd: 2 km och 5 km.

Markeringar: Leden är markerad med rödfärg.

Svårighetsgrad: 5 km krävande, 2 km medelsvår.

Känslan av vildmark och orördhet är stark på Hykjeberg, trots att skogarna på och runt berget länge påverkats av mänskligheten. Redan för 10 000 år sedan jagade människorna i området, fångstgropar har påträffats i Pers-Grav. Ved och virke har också hämtats i området, samt att marken använts som betesmark för kor och getter.

Hykjebergets branter syns väl i området runtikring, från toppen stupar berget lodrätt ner. Klippväggarna är omgivna av skog och markerna täcks av mossor och blåbärsris. Sällsynta växter kan hittas på gamla, nedfallna träd som fått vara ifred. På toppen växter tallar.

Hykjeberg har omnämnts av bland annat Linné när han 1734 besökte platsen och beskrev floran nedanför bergsstupet.

Den höga bergsväggen är även ett populärt mål för erfarna klättrare. För klättrare gäller speciella regler i reservatet som finns på informationstavlan vid den övre parkeringen.

Visa mer
Vandrarhem

Näsets bystuga

Avstånd: 7,1 km
På Näset, ca. 4 km norr om Älvdalen och med utsikt över Nässjön, ligger Näsets bystuga med upp till 20 sängplatser.
Hotell & pensionat

Hotell Älvdalen

Avstånd: 9,8 km
Kom och upplev den familjära atmosfär med många olika sköna miljöer. Hotell Älvdalen är ett 3-stjärnigt hotell med restaurang och konferensanläggning, som ligger mitt i centrala Älvdalen.
Vandrarhem

STF Vandrarhem Älvdalen Tre Björnar

Avstånd: 9,9 km
Tre Björnar Vandrarhem med hemlik miljö. Vintertid finns proffsiga skidspår, miltals preparerade skoterleder, 19km till alpin åkning, härlig snö. Sommartid: levande fäbodar, vandring i urskog, bär och svamp, musik & motorfestival, bygdevecka, fiske, bad.
Build: 2021-07-22 10:48:21, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails