Maskinhuset 2018

Adress: Dillners väg 10 Grängesberg Visa karta

Adress: Dillners väg 10 Grängesberg

Maj Hirdman, förbisedd författare, aktivist och farmor till genusforskaren och professorn Yvonne Hirdman, har inspirerat en grupp internationella konstnärer till sommarens utställning på Maskinhuset.

Utställningen Maj tar sin utgångspunkt i författaren Maj Hirdman, gruvarbetardottern som tog strid för arbetarna och blev en av de allra första kvinnliga arbetarförfattarna i Sverige. Hennes böcker vittnar om vardagslivet i Dalarna under den svenska industrialismen. Hon skildrar livsvillkor och familjeförhållanden bland gruvarbetare, politiker och societetsdamer.

En grupp internationella konstnärer har med avstamp i Majs texter producerat flera nya ljud och videoinstallationer. Ljudets förmåga att väcka minnen spelar huvudrollen i utställningen. Högtalare och hörlurar förstärker Maskinhusets inneboende skönhet och erbjuder en blick in i platsens historia.
Medverkande konstnärer: Kirsten Bertelsen (DEN), Hannah Dargavel-leafe (GBR), Aukse Jonauskyte (LTU), Ziad Nagy (USA), Viktor Landström (SWE).

Sommarens utställning cureras och samordnas av konstnären Kirsten Bertelsen från Danmark i samarbete med Anna Silfverin, kultursekreterare i Ludvika kommun, kultur- och fritidsförvaltning.
Maskinhusets Artist-In-Residenceprogram har skapats för att erbjuda konstnärer möjlighet att skapa i en ny miljö under en sammanhängande tid. Platsen Maskinhuset ska berikas av verksamheten och erbjuda besökarna att möta konsten och internationella konstnärer.

Arr: Ludvika kommun

Visa mer

Om denna aktivitet