Änjansdalen

Adress: 78563 Sifferbo Visa karta

Adress: 78563 Sifferbo

Änjansdalen har skapats av tid och vatten. Ån som rinner genom dalen har genom årtusenden grävt sig ner genom det finkorniga material som avlagrats när inlandsisen smälte. En vandringsled på ca 3 km tar dig ner till dalen och ravinsystemet. Utmed leden finns information om floran, den geologiska utvecklingen i dalen och kulturlandskapet.

Klimatet i Änjansdalen gynnar många växter, djur och fåglar. Här växer bland annat den inte alltför vanliga ormbunksarten strutbräken. Det är en otrolig känsla att vandra genom det meterhöga bestånden.

Slogboden i Änjansdalen står på en åskulle som bildats vid inlandsisens avsmältning och som sedan täckts av finkorniga sediment som sakta sjunkit till botten i ett forntida hav och som slutligen eroderats fram av bäcken.

Klimatet i Änjansdalen är ett så kallat lokalklimat. Området ligger skyddat med ständigt hög luftfuktighet, vindstilla och med vegetationen som skuggar i form av bland annat stora trädkronor. Området är rikt på växter. En viss flora trivs i den skuggiga parkmiljön, som bland annat, strutbräken, desmeknopp, gullpudra. Den skuggiga miljön bidrar också till ett rikt fågelliv. Här finns bland annat, lövsångare, härmsångare, grönsångare, ärtsångare, svarthätta samt stenknäck som häckar sedan många år tillbaka.

Karta och broschyr över området finns att hämta på Gagnefs Turistbyrå.

Visa mer

Om denna aktivitet

Postadress
78563 Sifferbo
Telefonnummer
+46 0771-62 62 62
Kontaktperson
Visit Dalarna
Externa länkar
Stugby

Sifferbo Stugby och B&B

Avstånd: 134 meter
En modern och trevlig stugby som ligger i naturskön skogsmiljö. Stugbyn består av 7 stugor, olika storlekar och lämpliga upp till 6 personer. Alla stugor har en hög standard med egen toalett, dusch, kök. Lugnt läge mellan Borlänge - Leksand, 2,5 mil från Falun.
Bed & Breakfast

Turistlägenheter, Vandrarhem, Borlänge

Avstånd: 12,5 km
Välkommen hem till oss! Här bor du i trivsamma lägenheter i hemmiljö. Hyr en egen lägenhet. Passande för dig i tjänsten, som turist, familj eller för idrottsgruppen. Servicenivån väljer du själv. Vi har frukostbuffé varje morgon med ett flertal kravprodukter eller så kan du tillaga din egen frukost i våra välutrustade kök.
Vandrarhem

Borlänge Vandrarhem

Avstånd: 12,5 km
Välkommen hem till oss! Här bor du i trivsamma lägenheter i hemmiljö. Hyr ett rum eller en egen lägenhet. Passande för dig i tjänsten, som turist eller för idrottsgruppen. Servicenivån väljer du själv. Vi har frukostbuffé varje morgon med ett flertal kravprodukter eller så kan du tillaga din egen frukost i våra välutrustade kök.
Build: 2020-09-21 16:12:58, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails