Järnfyran 4 km

Visa karta

Vandring som går längs vältrampade stigar genom fyra olika gruvområden där man förr bröt järnmalm

 

Längd: 4 km

Svårighetsgrad: Blå

Beskrivning: Starten för vandringen ligger två kilometer norr om Helgbo, parkering finns. Från startpunkten följer man sedan de orangea markeringarna runt gruvområdet.

Vandringen går längs vältrampade stigar genom skog och över hygge i kuperad terräng. Gruvdrift har bedrivits i området sedan mer än 500 år sedan och fram till 1860-talet. Längs vägen finns kortare informationsskyltar om gruvdriften.

Längs vandringen går man förbi de 40 Svedjugruvorna. I en av gruvorna, Båtgruvan, bröts malmen på väggar och tak från en flotte. Här finns det också lämningar efter flera olika byggnader.

Man går även förbi Stålgruvorna, där det fanns en linbana samt spelverk och rälsbanor. På Sommarberget finns Svanmyre- och Predikstolsgruvan. I Stora Sommarbergets övriga 13 gruvor har man brutit järn som innehöll vanadin och var av mycket hög kvalitet.

En enklare rastplats finns där Kyrkstigen mellan Insjön och Bjursås korsar Järnfyran i väster.

Järnfyran kan kombineras med Gruvvandringen och då blir vandringen totalt 9 km.

Visa mer
Hotell & pensionat

Insjöns Hotell, Insjön

Avstånd: 7 km
Insjöns Hotell är ett lagom stort hotell med 18 rum, och totalt 34 sängplatser. Samtliga rum är utrustade med tv, dusch och toalett och ligger på det övre planet i hotellbyggnaden.
Hotell & pensionat

Hotell Moskogen

Avstånd: 12,9 km
Leksand mitt i Dalarna - där landskapet är som vackrast och där det året om sjuder av evenemang och aktiviteter. Här erbjuds mat, boende och mötesmöjligheter i mysig dalamiljö. För hotellet är personlig service en viktig del av verksamheten.
Stugby

Sifferbo Stugby och B&B

Avstånd: 13,7 km
En modern och trevlig stugby som ligger i naturskön skogsmiljö. Stugbyn består av 7 stugor, olika storlekar och lämpliga upp till 6 personer. Alla stugor har en hög standard med egen toalett, dusch, kök. Lugnt läge mellan Borlänge - Leksand, 2,5 mil från Falun.
Build: 2000-01-01 00:00:00, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails