Björnhyttan bruksområde

Adress: Björnhyttan, 77290 Grängesberg Visa karta

Adress: Björnhyttan, 77290 Grängesberg

Björnhyttans bruksområde påbörjades 1654. Området är i dag i privat ägo och kan besökas på egen hand med hjälp av de informationsskyltar som finns på området.

Björnhyttan ligger i ett lågland med Björnhytteån rinnande mitt i byn. I området finns mycket gammal lärk samt silvergran. Den största gården, Björnhyttans Herrgård omges av mycket lövträd som lönn och björk. Herrgården omges av ängsmark och spår av rivna torp och en ria finns i området. Stora områden har utfyllnad av slaggsten. Omgivande gårdar finns på Saxberget samt Gällsåsen vilka ingår som en del av byn.

Kulturhistoria:
Björnhyttans masugn eller Nya Rävåla masugn, anlades 1654 på kronans allmänning. Björnhytte masugn ägdes av två utsocknes köpmän och var därför en köpmanshytta. Hyttan såldes i början av 1800-talet till Färna Bruk i Västmanland. Grevesläkten von Hermansson ägde bruket i 100 år och varefter en bruksägare köpte egendomen. 1908 blev Domänverket ägare. Björnhyttans Herrgård är idag i privat ägo.

Visa mer

Om denna aktivitet

  • Besöksadress
    Björnhyttan
  • Postadress
    77290 Grängesberg
  • Telefonnummer
    +46 0240-31044
Hotell & pensionat

Best Western Grand Hotel Elektra

Avstånd: 10,7 km
Välkommen till Ludvikas största hotell och stadens enda fullserviceanläggning som har 4 stjärnor. Vi har en populär restaurang "Bistron" samt vår bar "LOBBYN" som är en mötesplats för våra gäster likväl som för lokalbefolkningen. Centralt i Ludvika.
Bed & Breakfast

Atelje Vävglädje Butik, Bed & Breakfast

Avstånd: 10,8 km
Välkommen till Ateljé Vävglädje Butik, Bed & Breakfast. I centrala Sunnansjö två mil nv. om Ludvika, nära till Dan Anderssons hemtrakter och Finnmarken. Vi erbjuder boende i 3 hemtrevliga och ljusa rum med totalt 7 bäddar.
Hotell & pensionat

Disponentparken i Grängesberg

Avstånd: 4,8 km
Disponentparken i Grängesberg med anor från 1896 är idag en välbesökt kulturpark och ett populärt utflyktsmål för både stora och små. Vi erbjuder boende i Disponetvillans Bed & Breakfast, växthus, rhododendrondal och en vacker lindallé. Vid växthusen har vi under säsong försäljning av sommarblommor och perenner.
Build: 2020-08-10 14:03:42, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails