Falu Konstgrafiska Verkstad

Adress: Blindgatan 44, 79172 Falun Visa karta

Adress: Blindgatan 44, 79172 Falun

1957 startades Falu Konstgrafiska Verkstad som en studiecirkel genom ABF i en liten lokal på Kvarnberget i Falun. 1973 flyttades verkstaden till den nuvarande lokalen på Blindgatan i gamla stadsdelen Östanfors.

I samband med flytten tog Falu kommun över ledningen och anställde en föreståndare på heltid. 1993 genomgick huset en omfattande renovering och byggdes samtidigt ut. Efter ombyggnationen blev det möjligt att arbeta med i stort sett alla grafiska metoder.

I det ursprungliga markplanet finns det en koppargrafikavdelning det finns också ett stort rum för litografi och ett arbetsrum med pappershantering. I källaren finns det en eldriven koppartryckspress, en högtryckspress och ett mörkrum. På det övre planet finns datarum, kontor, lunchrum och en gästsovalkov. Fläktsystemet är väl utbyggt och verkstaden har en behaglig och säker arbetsmiljö. Verkstaden är vackert belägen i en genuin Falumiljö och på den angränsande gården finns ett gammaldags bokbinderi.

Målsättningen är att experimentera med nya material och hitta nya sätt att skapa konstgrafik. Non-Toxic grafik är tillgängligt att arbeta med. Samarbete på internationell nivå hör till en av verkstadens viktigare målsättningar. Det sker genom kurser/workshops och utställningar. Dessutom finns det idéer om utbyte med konstnärer i andra länder. Många kända grafiker har genom åren arbetat på verkstaden. Verkstaden är öppen för studiebesök.

Visa mer

Om denna aktivitet