Kyrkbytjärn

Adress: 79192 Falun Visa karta

Adress: 79192 Falun

Lättillgänglig och fågelrik finner man Kyrkbytjärn i Vika på sjön Runns östra sida. Sjön är en av de nordvästligaste av de mellansvenska näringsrika slättsjöarna och här samlas många flyttfåglar i väntan på snösmältning och islossning norröver.

 

Här finns två fågeltorn från vilka man har stora möjligheter att se och uppleva de sträckande fåglarna. På bankarna som bildades vid lågvatten rastar under sensommar och höst en hel del vadare, bl a kärr- och småsnäppor. Även myrsnäppa har man noterat. Vid tjärnen finns en stor skrattmåskoloni, till nytta för andra häckande arter. Men här finns mer än vattenlevande fåglar. Den bruna kärrhöken har här konstaterats häcka och kan bland ses seglande över vassen.

Här är också en god biotop för många småfåglar och för övrigt gjordes här Dalarnas första fynd av skäggmes vilken är typisk för vassrika sjöar. Ett besök vid Kyrkbytjärn kan vara givande för såväl amatörer som proffs. För den fågelintresserade finns kring sjön Runn ytterligare ett par lokaler av samma karaktär som Kyrkbytjärn. I nordväst ligger Främbyviken och i nordost finner man Karlslundstjärn. Under sträcktiden kan man se en hel del rastande sjöfåglar här.

Visa mer

Om denna aktivitet

Postadress
79192 Falun
Telefonnummer
+46 0771-62 62 62
Hotell & pensionat

Scandic Lugnet

Avstånd: 4,4 km
Från miljövänliga Scandic Lugnet promenerar du snabbt in till Faluns centrum. Du har nära till nöjen, shopping, idrott och natur med Lugnets sport- och fritidsanläggning in på knuten. På hotellet finns restaurang, lekrum och relaxavdelning.
Vandrarhem

Falu Fängelse Vandrarhem

Avstånd: 4,7 km
Falu Fängelse är idag ett spännande boende i en fängslande miljö med intern känsla. Här erbjuds vandrarhemsboende, B&B, konferens, guidning, museum. Fängelsets närhet till Lugnets Idrottsanläggning med naturreservat inspirerar till vandring och cykling.
Hotell & pensionat

Hotel Falun

Avstånd: 5,3 km
Hotellet är ett familjärt hotell beläget mitt i centrum i kulturstaden Falun med gångavstånd till många av sevärdheterna staden har att erbjuda.
Build: 2000-01-01 00:00:00, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails