Lejsme Pers stuga

Visa karta

På Malungs finnmark ligger Rihimäki (Torkhusberget), där en gång storspelmannen Lejsme Per Larsson (1822 - 1907) levde.

 

En förnämlig låtskatt har bevarats för eftervärlden genom hans sonson Herman Strömberg, också han känd spelman. Lejsme Pers stuga har skattat åt förgängligheten men genom Malungs kommuns försorg har en ny byggts på den ursprungliga platsen och strax intill har en dansloge uppförts.

Lejsme Pers förening anordnar sommartid olika program på Rihimäki, där ett par kvinnor från den närbelägna byn Avradsberg serverar kaffe med hembakt bröd och där man kan köpa nothäften, vykort och hantverk mm. Hit flyttade finnarna från östra Finland under första hälften av 1600-talet för att befolka de ödemarker som låg mot gränsen till Norge. Finland var under närmare sjuhundra år en del av Sverige och under Karl IX regering erbjöds vissa finnar skattelättnader om de bröt mark i dessa ödsligaste av kungadömets skogar. De byggde högt för att undvika den värsta frosten och de tog med sig seder och bruk från de östfinska bygderna. Än i dag finns spåren kvar efter de som först bosatte sig på finnmarken, både i marken och i sinne.

Visa mer

Om denna aktivitet

Telefonnummer
+46 070-315 86 17
Vandrarhem

Äppelbo Vandrarhem & Camping AB

Avstånd: 17,6 km
Äppelbo Vandrarhem & Camping är ett året runt öppet vandrarhem i naturskönt område i Vansbro kommun. Vansbro ligger i nordvästra Dalarna. Rum av enklare standard i småstugor samt i huvudbyggnad och kök för självhushåll.
Evenemangsboende, stuga, rum m.m.

Evenemang i Vansbro. Privatrum V200, Äppelbo

Avstånd: 19,1 km
15 km N Vansbro. 4 rum i hyresvärdens fritidshus uthyres under Pepes Cup, Vansbrosimningen, Vansbro Triathlon och Vansbro Swimrun.
Vandrarhem

Station Sågen

Avstånd: 27,2 km
Station Sågen: Vildmarksupplevelse vid Inlandsbanan. Dressinåkning, Vandrarhem, spännande paketerbjudanden, sommarcafé, badtunna och bastu.
Build: 2000-01-01 00:00:00, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails