Lofjätåsens Fäbod

Visa karta

Lofjätåsens fäbod ligger i väglöst land i Städjan-Nipfjällets naturreservat.

 

Vi driver fäboden med kor och getter. Djuren handmjölkas och tas in i fjös om natten. Mjölken förädlas på plats av vilka en del produkter äts på plats medan en del ost lagras vidare. Produkter som vi gör på fäboden är bla fäbodost, getost, blandost, gubbost, dravle, stekost, bredbar ost (lactique), småost, messmör, messost och smör. Vi brukar också ha med oss rökt kött från våra egna djur. RÖK-rökt getkött från Lofjätåsens fäbod vann guld vid SM i Mathantverk 2008.

På vallen finns fäbodstuga, fjös, störrös/eldhus, kylhus och diskskjul. Genom kylhuset rinner en kallkälla ut i en bäck som leds in i en träkista och ut igen till tappstället. Systemet fungerar utmärkt som kyl för mjölk och andra livsmedel då vattnet håller en temperatur på 4 grader.

Vi anordnar fäbodkurser och fäboddagar. För övriga besök tillämpar vi en tradition som har anor långt tillbaka och som fortfarande lever kvar på sina ställen. När man besöker fäboden tar man med sig något som vi inte tillverkar i fäboden. Det kan vara en dagstidning, färsk frukt eller grönt mm. I gengäld berättar vi om livet här uppe och ni får smaka på det som tillverkas här. Vill ni vara säkra på att någon är vid fäboden eller fråga vad vi behöver ring då först för vi är ofta ute med djuren i markerna. När ni går upp glöm ej att lägga en sten vid offerkastet för en lyckad fäbodsäsong och ta en paus vid Suptallen!

Ring gärna innan ni kommer så de kan vara på plats!

Visa mer

Om denna aktivitet

Telefonnummer
+46 073-715 89 89
Hotell & pensionat

Pernilla Wiberg Hotel

Avstånd: 17 km
Pernilla Wiberg Hotel är ett av fjällvärldens mysigaste hotell med perfekt läge i sydsluttningen på Idre Fjäll. Hotellet är byggt i nordisk stil med mycket trä och sten och inrett av Pernilla Wiberg själv.
Stugby

Idre Stugor

Avstånd: 22 km
Idre stugor ligger i norra Dalarna och i den östra utkanten av Idre by, endast 100m från Idresjön.
Vandrarhem

Idrefjällens Sport

Avstånd: 22,2 km
Prisvärt boende med bästa tänkbara läge mitt i Idre By. Passar utmärkt för grupper som vill ha ett samlat boende, men naturligtvis även för familjer och kamratgäng.
Build: 2020-11-23 18:15:40, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails