Alfvéngården, Leksand

Tibble Pipargattu 21, 793 36 Leksand

På Alfvéngården visas Hugo Alfvéns instrument, hans berömda akvareller och en inredning med anknytning till hans olika hem, hans mångsidiga konstnärskap och hans äktenskap med Skagenmålaren Marie Kröyer. Alfvéngården ligger i byn Tibble 3 kilometer söder om Leksand.

Gården i Tibble är resultatet av en nationalinsamling till Hugo Alfvéns sjuttioårsdag 1942. Huset stod färdigt 1945. Alltsedan pensioneringen 1939 hade Hugo Alfvén och hans andra hustru Karin bott i Leksand bl a i Lekatt-Sämskargården i Tibble och givetvis måste de båda tagit livligt del i utformningen av sitt nya hem.
Hugo Alfvén hade under sina sista år uttalat en önskan att låta gården bli en minnesgård. Det blev Anna Alfvén som kom att få ansvaret för att det blev så. När Margita Alfvén dog 1962 ärvdes Alfvéngården i Tällberg av Wibeke Kröyer - Maries dotter i hennes äktenskap med Sören Kröyer. Wibeke sålde gården och lösöret gick på auktion.
Det är Annas förtjänst att så mycket av anknytning till Hugos många hem och långa liv kunde samlas under ett tak på Alfvéngården i Tibble. Anna Alfvén öppnade gården för allmänheten 1962.

Kontaktinformation

Information

Telefon
+46 070-883 28 05

Evenemang på denna arena

Leksand
23 Jun 2019
Arena/Plats: Alfvéngården, Leksand Kategori: Kultur och tradition, Musik och nöje
Tillfälle: 13:00
Avsluta midsommarhelgen med irländsk folkmusik. Det blir en lunchkonsert utomhus i Alfvéns trädgård, så ta med din stol och matsäck och lyssna på härlig irländsk musik av ett irländskt spelmanslag.
Irländska-toner-hos-Alfvén

Leksand
26 Jun 2019
Arena/Plats: Alfvéngården, Leksand Kategori: Musik och nöje, Kultur och tradition
Tillfälle: 19:00
Alfvéngården inviger 2019 års upplaga av Leksands Kammarmusikfestival med musik av Schuman, Chopin och Brahms med musikerna Peter Friis Johansson, piano, Amalie Stalheim, cello och Ben Ullery, viola.
Leksands-Kammarmusikfestival-Schuman-Chopin-Brahms

Leksand
5 Jul 2019
Arena/Plats: Alfvéngården, Leksand Kategori: Kultur och tradition, Musik och nöje
Tillfälle: 18:00
Per Gudmundson & Bengan Jansson - Två musikanter som efter flera decenniers nosande på varandra nu gjort slag i saken och inlett en brinnande musikalisk relation. På denna konsert har de även med sig David Albertsson på gitarr.
Bengan-Janson-Per-Gudmundson-David-Albertsson
Visa alla föreställningar/tillfällen

I närheten avBoka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Betalningsalternativ