Rättviks Gammelgård

Gammelgården Sjurbergsvägen, 795 32 RÄTTVIK

Gammelgården ligger norr om kyrkan vid Sjurbergsvägen. Anläggningen består av ett 30-tal byggnader från olika tider och från olika byar i socknen. Gården är uppbyggd som en tidstypisk Rättviksgård från bondesamhällets dagar. Kring parstugan finns bondens viktigaste hus samlade i en fyrkant.

I byggnaderna finns drygt 3500 föremål bevarade. Äldsta föremålet är en unik ullkorg med vikingaornament. Korgen, som kommer från Västbjörka, är daterad till 1200-talet. Av stort intresse är väggmålningarna i Sommarstugan och i Gästabudsstugan. I Tröskladan finns en omfattande samling av rosmålade skänkskåp. Parstugans klädkammare visar vad kvinnorna i Rättvik kunde skapa av skönhet i färg och mönster.
Under sommarmånaderna äger dagliga visningar av gården rum. Kaffe serveras.

Kontaktinformation

Öppettider
Sommartid.

Evenemang på denna arena

Rättvik
24 Jul 2019
Arena/Plats: Rättviks Gammelgård Kategori: Musik och nöje
Tillfälle: 18:00
Kvällen inleds 18.00 med en 45 minuters prova på-kurs för nybörjare. Vid 19.00 blir det sedan socialdans till livebandet Jazz in time! Ta på oömma dansskor, då dansen sker på träplank.
Lindy-hop-kväll-på-Nyfiket-LIVE-Jazz-in-time

Rättvik
31 Jul 2019
Arena/Plats: Rättviks Gammelgård Kategori: Föreläsning, kurs, Kultur och tradition
Tillfälle: 18:00
För många höjdpunkten bland sommarens temakvällar: Rättviksmålet i tal och sång. Kom och lyssna till Rättviksmålet, tala det själv, var med i sången och lyssna till skrönor och berättelser på vårt lokala språk. Om du har en bra historia har du ch...
Temakväll-Rättviksmålet

Rättvik
3 Aug 2019
Arena/Plats: Rättviks Gammelgård Kategori: Mässa och marknad
Tillfälle: 11:00
Byteshandel är den bästa handeln! Kom och fräscha upp din sommargarderob utan att tära på jordens resurser. Inlämning av kläder sker mellan 11-12 och själva klädbytet håller på 12-15. För varje helt och rent plagg du tar med har du möjlighet att b...
Klädbytardag-på-Nyfiket
Visa alla föreställningar/tillfällen

I närheten avBoka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Betalningsalternativ