Karl Tövåsens Fäbod, Rättvik

Hjortgårdsvägen, 795 30 Rättvik

Karl Tövåsens fäbod är en gammal fäbod med anor från tidigt 1600-tal. Fäbodarna kom till då markerna runt byarna inte räckte till både som bete och till vinterfoder till djuren och till brödsäd till människorna i byn. Man byggde stugor och sommarladugårdar långt ute i skogen där det fanns gott om skogsbete.

Samtliga gårdar flyttade djuren, eller buförde, vid samma tidpunkt så alla fick tillgång till det saftiga betet samtidigt. Detta skedde i regel på Svantedagen den 10 juni. Alla på gården följde med upp till fäboden på buffringsdagen, men sedan stannade enbart pigorna kvar för att sköta sysslor och djur fram till augusti då det bar hem till byn igen.
Karl Tövåsens fäbod är på många sätt unik inte minst på grund av att fäboden varit i drift varje sommar i över 400 år. Ingrid Sandh har verkat på fäboden de senaste 30 åren men lämnar från och med sommaren 2007 över till Tin Gumuns.

Kontaktinformation

Webbsida
http://www.karltovasensfabod.se
Öppettider
Sommartid.

Evenemang på denna arena

Vikarbyn
28 Jun 2020
Arena/Plats: Karl Tövåsens Fäbod, Rättvik Kategori: Kultur & tradition
Tillfälle: 15:00
Medtag gärna stol & fikakorg. Eventuellt finns kaffeservering.
Fäbodgudstjänst-i-Karl-Tövåsen

I närheten avBoka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Betalningsalternativ

Build: 2020-06-03 09:10:04, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showarenadetails