Alfvéngården, Leksand

Tibble Pipargattu 21, 793 36 Leksand

På Alfvéngården visas Hugo Alfvéns instrument, hans berömda akvareller och en inredning med anknytning till hans olika hem, hans mångsidiga konstnärskap och hans äktenskap med Skagenmålaren Marie Kröyer. Alfvéngården ligger i byn Tibble 3 kilometer söder om Leksand.

Gården i Tibble är resultatet av en nationalinsamling till Hugo Alfvéns sjuttioårsdag 1942. Huset stod färdigt 1945. Alltsedan pensioneringen 1939 hade Hugo Alfvén och hans andra hustru Karin bott i Leksand bl a i Lekatt-Sämskargården i Tibble och givetvis måste de båda tagit livligt del i utformningen av sitt nya hem.
Hugo Alfvén hade under sina sista år uttalat en önskan att låta gården bli en minnesgård. Det blev Anna Alfvén som kom att få ansvaret för att det blev så. När Margita Alfvén dog 1962 ärvdes Alfvéngården i Tällberg av Wibeke Kröyer - Maries dotter i hennes äktenskap med Sören Kröyer. Wibeke sålde gården och lösöret gick på auktion.
Det är Annas förtjänst att så mycket av anknytning till Hugos många hem och långa liv kunde samlas under ett tak på Alfvéngården i Tibble. Anna Alfvén öppnade gården för allmänheten 1962.

Kontaktinformation

Information

Telefon
+46 070-883 28 05

Evenemang på denna arena

Leksand
19 Jul 2019
Arena/Plats: Alfvéngården, Leksand Kategori: Musik och nöje
Tillfälle: 19:00
Det blir brasskonsert på Alfvéns brygga.Musikerna placeras på bryggan och publiken i sluttningen och hoppas på härligt sommarväder. Kvintetten består av studerande vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med ursprung i olika delar av landet. Musi...
Sommarkonsert-Liljan-Brasskvintett

Leksand
27 Jul 2019
Arena/Plats: Alfvéngården, Leksand Kategori: Kultur och tradition, Musik och nöje
Tillfälle: 19:00
En kväll hemma hos Hugo Alfvén med den spännande trion Tomas Agnas, klarinett, Gabriel Litsgård, fagott och Anita Agnas, accordeon. Ett varierat program med bl a Tomas Agnas egen musik, Charles Ives och Beethoven.
Sounddrops-med-Agnas-Litsgård

Leksand
17 Aug 2019
Arena/Plats: Alfvéngården, Leksand Kategori: Kultur och tradition, Musik och nöje
Tillfälle: 15:00
En konsert med sagolik högläsning och spännande musik. Nu har ni chansen att uppleva Mozarts opera i arrangemang för blåskvintett och berättare för barn. Konserten är utomhus i Alfvéns trädgård. Medverkande är David Lundblad, berättare och blåsmus...
Barnföreställning-Lilla-Trollflöjten
Visa alla föreställningar/tillfällen

I närheten avBoka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Betalningsalternativ