Kortfilmsvisning på Nyfiket

Område: Rättvik
Sjurbergsvägen 3, 79532 Rättvik (Visa karta)
Arena/Plats:
Kategori: Film & bio
Datum: Torsdag 1 jul 2021

Välkomna till kortfilmsvisning på Rättviks Gammelgård!

För första gången bjuder Nyfiket in till kortfilmsvisning under Sturladus mäktiga bjälkar. Se uppmärksammade och prisbelönta kortfilmer från hela Sverige med teman som skog, dans, identitet, landsbygd och miljö. Visningen är uppdelad i två delar med tre filmer i varje pass med möjlighet till fikapaus emellan. Alla filmer har engelsk undertext.

------------------------------
ENTRÉ
Fritt inträde, med då Nyfiket har ett begränsat antal platser behöver du ändå boka en biljett i förväg online på billetto.se/nyfiket. OBS: Biljettförsäljningen online stänger fyra timmar innan filmvisningen. Ett begränsat antal biljetter finns att boka på plats i kafékassan två timmar innan filmvisningen börjar.
------------------------------

Först här (7 min)
Länge tänkte jag att skogen var som himlen eller stjärnorna, allas och ingens, lika mycket min som din. Först här, med dig, har skogen blivit villkor, egendom, tillgång, tillhörighet. Den amerikanske författaren Wendell Berry skriver: “Vår förbindelse med jorden, lokalsamhällenas och lantbruksekonomins källor blir alltmer abstrakta och präglade av en omedvetenhet.” Vad gör den omedvetenheten med vår uppfattning om skogen?

Regi, klipp, manus: Clara Bodén
Foto: Johan Hannu
Animatör: Ronja Svenning Berge
Kompositör: Cicely Irvine
Ljud: Claes Lundberg och Cicely Irvine
Producent: Clara Bodén, Vapen och Dramatik AB

Mer än bara dans (10 min)
En kortdokumentär om Dlsher Jabo som berättar hur han tog sig från kriget i Syrien till Borlänge i Sverige, hur mycket dansen har betytt för honom och vilka mål han har för framtiden.

Regi: Karl Larsson
Foto: Joel Berggren
Klipp: Viktor Ivarsson
Ljud: Sandra Blom Wysocka
Kompositör: Sebastian Lindgren
Producenter: Joel Berggren, Sandra Blom Wysocka, Viktor Ivarsson och Karl Larsson

HÅR (15 min)
HÅR är en kollektiv reflektion om identitet och hårrutiner. Möten med personer från Stockholms queer community som alla funderar över frågan: Hur reflekterar ditt hår din identitet?

Regi: Malin LQ, Isabella Karlström, Tove Lidman och Adam Bejstam
Foto: Malin LQ
Klipp: Isabella Karlström
Ljud: Tove Lidman
Kompositör: Adam Bejstam
Producenter: Malin LQ, Isabella Karlström, Tove Lidman och Adam Bejstam

När jag blir stor (4 min)
Vad vill vi bli när vi blir stora? En kortdokumentär som undersöker vad barn vill bli och hur de ser på sin framtid. Men vem är ansvarig när deras framtid är helt utanför deras kontroll?

Regi: Tilde Hernström
Foto: Viggo Söderberg
Klipp: Erik Hansell
Ljud: Tobias Perneblad
Kompositör: Axel Hansen
Producenter: Tilde Hernström, Viggo Söderberg, Tobias Perneblad och Erik Hansell

We Shut Shit Down (5 min)
I We Shut Shit Down får vi följa med in i miljörörelsens gröna sfär och lär känna aktivisten bakom banderollen. ”Huset står i lågor så jag undrar, varför är inte alla ute på gatan?”

Regi, klipp, ljud: Sofie Andersson
Foto: Sofie Andersson och Jana Eriksson
Producent: Sofie Andersson

Mats/Maria (14 min)
"Jag trodde gud hade gjort ett misstag när han gjorde mig." Mats/Maria är ett personporträtt som handlar om hur livet och ensamheten kan se ut för en 64-åring, djupt inne i de Västernorrländska skogarna. Bland dikter och sågmaskiner får vi följa Mats/Maria i sina tankar om hur livet sett ut. Hen delar med sig av sina lärdomar och välkomnar oss in till sin alldeles egna värld.

Regi: Klara Kristoffersson
Foto: Louise Eriksson
Klipp: Isabella Karlström och Tove Nowén
Ljud: Tove Nowén
Ljudmix: Björn van Weiden
Kompositörer: Torbjörn Fernström och David Åhrström
Producent: Tove Nowén

------------------------------
Filmvisningen äger rum inomhus under Sturladus mäktiga bjälkar och miljön på Gammelgården är en upplevelse i sig. Smörgåsar, hembakat fika, glass och kaffe finns till försäljning i kaféet (som stänger kl 17). Lunchservering mellan 12-15.

Sommarens evenemang på Nyfiket är möjliga tack vare Studiefrämjandet Dalarna, Rättviks kommun, Folkmusikens hus, Kulturrådet, Folk You, Film i Dalarna, Nordiska ministerrådet och Rättviks hembygdsförening.

Samtliga evenemang Nyfiket arrangerar följer restriktionerna i samband med Covid-19. Mer information finns på www.kafenyfiket.se. Du som har luftvägssymtom ska stanna hemma från evenemangen.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
1 Jul
Torsdag 1 jul 2021 14:00 - 16:00  

Kontaktinformation

Bra att veta

Stugby

Rättviks Golfby, Rättvik

Avstånd: 960 meter
Stugbyn består av 15 lägenheter á 38 kvm med plats för fyra pers/lgh, samt pentry, toa, dusch, TV och uteplats med utsikt mot hål 10. Reducerad greenfee för våra stuggäster.
Hotell & pensionat

Stiftsgården Rättvik

Avstånd: 322 meter
Hotell och lägergård. Stiftsgården Rättvik ligger vackert belägen vid Siljan strand, endast 15 minuters promenadväg från Rättviks centrum. Till gården hör en egen badplats med brygga och strand, dessutom finns lekplats, fotbolls-, volleyboll- och bouleplan såväl som stora grönytor för lek och gemenskap.
Bed & Breakfast

Bed and Breakfast Fyra Hästar

Avstånd: 1 km
Ett trevligt boende med 15 minuters promenad till centrum och ett stenkast från Siljans strand . Rummen är inredda i sobra färger med dusch och toalett och har nyligen genomgått en större renovering. Du har egen ingång och tillgång till uteplats med gott om möjlighet att sitta utomhus. Din bil parkerar du säkert och tryggt framför dörren till ditt rum. Det finns gemensamma kök med tillgång till kyl och frys.

I närheten avBoka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Logo på betalningsalternativ.

Build: 2021-06-14 17:38:03, Host: ONLINE3CORE20, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails