Ingmarsspelens Webbinarium - Nåsbor i världshändelsernas centrum

Område: Vansbro
Ingmarsspelen, Borgbygatan 4, 78693 Nås (Visa karta)
Arena/Plats:
Kategori: Föreläsning, kurs
Datum: Måndag 5 jul 2021

Hur blev livet för de 37 Nås-bor som 1896 utvandrade till Jerusalem? Detta kommer att belysas i årets Ingmarsspelsseminarium, som ges som webbinarium på grund av Coronapandemin.

Den 23 juli 1896 utvandrade 37 personer från Nås för att bosätta sig i Jerusalem, inspirerade därtill av domedagspredikanten Olof Henrik "Hellgum" Larsson. Grannar och släktingar höll dem för att vara galna. Själva var de övertygade om sin kallelse att gå i Jesu fotspår i väntan på den yttersta dagen. Vad ingen kunde förutse var att de skulle få en plats i världslitteraturen, spela roll i storpolitikens centrum och bli en förtrupp för den gryende moderniteten.
I 2021 års Ingmarsspelsseminarium fokuserar vi på hur verkligheten kom att överträffa dikten. De människor, som sockenborna där hemma såg som förlorare, har trots allt lämnat spår i Jerusalem som imponerar.

Medverkande
Anna-Karin Palm, författare, kulturjournalist och Selma Lagerlöf-kännare, nominerad till Augustpriset 2019 för Jag ska sätta världen i rörelse, en biografi över Selma Lagerlöf. Föreläser om fakta och fiktion i Lagerlöfs romanepos Jerusalem.

Karin Roxman, diplomat med flera uppdrag i Mellanöstern, Sveriges generalkonsul i Jerusalem i fem år under 1990-talet. Har nyligen publicerat boken Sverige i Jerusalem. Dröm och verklighet. Föreläser om Sven Hedins och andra kända svenskars möten med Nås-kolonin.

Joel Halldorf, docent i kyrkohistoria, författare, ledarskribent i tidningen Dagen och kolumnist i Expressen. Föreläser om radikala väckelserörelser som vägröjare för modernitet och demokrati – med Jerusalemfararna från Nås som ett av exemplen.

Sune Fahlgren, teol dr, lektor vid Enskilda Högskolan i Stockholm och kyrkovetare. Belyser Nås-folkets och kolonins humanitära insatser i Jerusalem under Första världskriget.

Eva Cronsioe, präst, författare och tidigare producent vid Sveriges Television är moderator för dagen.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
5 Jul
Måndag 5 jul 2021 10:00 - 17:00  

Kontaktinformation

Kontaktperson
Curt Tysk
E-post
curttysk@hotmail.com

Bra att veta

Hotell & pensionat

Dala-Floda Värdshus

Avstånd: 18,5 km
Restaurang, hotell och konferens med hållbarhet i fokus. Värdshuset är beläget i Västerdalarna vid Flosjön i Dala-Floda.
Bed & Breakfast

Wålstedts Gård Fäbodstuga - Fäboro

Avstånd: 19,7 km
Det perfekta vandringspaketet för dig som vill ha en annorlunda och härlig upplevelse. Vandring i fantastisk natur. Övernattning i egen fäbod i avlägsen glänta i skogen. Hemlagad mat och bekväma sängar. Ett riktigt fäbodliv i bekvämare tappning.
Camping

Nås Camping Dalarna

Avstånd: 864 meter
Lugn och familjär camping på natursköna Västerdalälvens strand. Campingen månar om den personliga servicen och håller gemensamhetsutrymmena fräscha.

I närheten avBoka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Logo på betalningsalternativ.

Build: 2021-06-14 17:38:03, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails