Beskärning av fruktträd och bärbuskar, Stjärnsund

Område: Hedemora
Arena/Plats: Fridhem, Stjärnsund
Kategori: Föreläsning, kurs
Datum: Lördag 28 mar 2020 - söndag 29 mar 2020

På denna kurs får du med dig allt du behöver för att beskära skogsträdgårdens alla växter. Teori kommer att varvas med praktisk tillämpning av beskärningens ädla konst i Mångfaldsträdgården i Stjärnsund. Merparten av den ätbara växtligheten i trädgården är max sju år gammal med undantag för ett par äldre äppel- och körsbärsträd och vinbärsbuskar. Fokus kommer därför att ligga på uppbyggnadsbeskärning av unga träd, både kärn- och stenfrukt.

Ni kommer diskutera hur växterna på olika sätt kan beskäras samt praktiskt ta bort grenar på de växter som mår bra av beskärning denna årstid som äpple, päron, fläder, bärhäggmispel, hassel, koreansk silverbuske. aronia och havtorn i den mån det behövs. För de växter som bör beskäras under JAS eller efter skörd i oktober som körsbär, körsbärsplommon, körsbärskornell, plommon, persika och aprikos samt valnöt, mullbär, hallon, björnbär och vindruvor blir det en teoretisk genomgång ute med träden/buskarna för ögonen.

Ni kommer också gå igenom hur man kan beskära unga äppelträd som betesskadats av rådjur. I mån av tid kommer ni även att underhållsbeskära äldre friska äppelträd och kärnfruktsträd som växer dåligt.

På denna kurs kommer du att få lära dig:

Att vårda och beskära dina fruktträd så att du skapar balans och harmoni i trädets krona så att frukten blir av god kvalitet och trädet mår bra.
Att läsa trädet och dess närmiljö så som ljus, vind, vatten och jordmån.
Att se skillnad på bladved och fruktved samt bedöma årstillväxt.
Att förstå hur olika beskärning får konsekvenser för trädets form och funktion.
Att lära dig lägga rätt snitt med såg och sekatör för bästa läkning.
Att minska skadorna efter felaktig beskärning och fläkskador.
Att förstå hur du beskär träd som varit obeskurna en längre tid.
Att sköta din beskärningsutrustning och hur du undviker smittspridning.
Att känna igen olika sjukdomar och insektsangrepp samt hur du förebygger och behandlar dessa.
Att känna till riskerna med höjdarbete och vassa redskap.

Tider: Kursen börjar lördag den 28 mars 13.00 och pågår även under förmiddagen den 29e mellan kl. 8.30 till ca 14.00. Ni träffas utanför entrén vid Fridhem, Stjärnsund

Lärare på kursen: Peeter Hüllert har mer än 30 års kunskap och erfarenhet av odling och trädvård och har idag egen firma för beskärning av fruktträd. Han har ett mycket tränat öga och känsla för att se hur träd behöver beskäras för att må bra. Odling och trädgård har alltid funnits med som en naturlig del av Peeters liv. Som barn växte han upp på en bondgård och fick tidigt lära sig hur man odlar och tar hand om trädgårdens bär och frukter. Efter avslutad lantbruksutbildning tog dock studier och yrkesliv helt andra vägar. Men odling och trädgård har alltid funnits med som fritidssyssla och sedan många år som heltidssyssla.

Vegetarisk mat ingår (fika båda dagarna, middag på lördagen och lunch på söndagen). Frukost får man ordna själv.

Boende: Det finns gott om boendealternativ i Stjärnsund, en sammanställning hittar du på deras hemsida.

Anmälan: Anmälan sker genom att betala kursavgiften. I kursavgiften ingår vegetarisk mat. Vänligen observera: Kursavgiften omfattar en anmälningsavgift på 500 kr som ej återbetalas vid eventuell avbokning.

Ta med: Egen beskärningsutrustning om du har. Det kommer även att finnas sekatörer till utlåning.

Upptäck Stjärnsund: Passa på att sova över från fredagen i något av de olika boenden som erbjuds i trakten och njut av skogarna, sjöarna, tystnaden och den gemytliga atmosfären. Fridhems kursgård och vandrarhem har även en ideellt driven eko-butik, lokala hantverk och konstutställningar.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
28 Mar
Lördag 28 mar 2020 13:00 Fridhem, Stjärnsund
29 Mar
Söndag 29 mar 2020 08:30 - 14:00 Fridhem, Stjärnsund

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 0733622509
Telefonnummer (Bokning)
+46 0733622509
Kontaktperson
Annevi Sjöberg
E-post
annevi.lakemountain@gmail.com

Bra att veta

I närheten avBoka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Betalningsalternativ

Build: 2020-02-21 20:00:30, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails