Ess i horn - Falun

Område: Falun
Arena/Plats: Kristinehallen
Kategori: Musik & nöje
Datum: Lördag 14 nov 2020

Annamia Larsson till vardags förstehornist i Gävle Symfoniorkester började arbeta med den här konserten redan när hon gick på musikgymnasiet.

Annamia Larsson (f. 1980) är till vardags förstehornist i Gävle Symfoniorkester, men hon har också förekommit i andra sammanhang, som Stockholm Chamber Brass och KammarensembleN. Richard Strauss är en av favoritkompositörerna, och den här konserten började Annamia arbeta med redan när hon gick på musikgymnasiet. Det tog några år innan hon lyckades ta sig fram från första taktslaget till sluttonen, men sedan har hon spelat verket i flera sammanhang, med framgång i inträdesprov till Musikhögskolan och när hon sökte tjänst i Hovkapellet, där hon var alternerande stämledare från 2002 till 2008 då det blev flytt till Gävle Symfoniorkester. Hennes video där hon spelar Siegfriedsignalen (ur Wagner-operan Siegfried) har nått över otroliga 1,7 miljoner visningar på YouTube!

Rebecca Miller (f. 1975) kommer från Palo Alto i Kalifornien och utbildade sig på piano och i dirigering vid ansedda akademier i USA och England. 1999 grundade hon The New Professionals Orchestra i London, en orkester med huvudsakligen unga musiker av mycket hög klass. Miller har dirigerat framstående orkestrar i både Amerika och Europa, och gjort prisbelönade skivinspelningar. Miller är från och med hösten 2019 chefdirigent för Uppsala Kammarorkester.

När Richard Strauss (1864–1949) som 18-åring skrev sin Hornkonsert nr 1 Ess-dur op 11, var valthornets möjligheter långt ifrån okända för honom. Fadern, Franz Strauss, var en av sin tids främsta hornister, så den unge Richard måste ha vuxit upp med hornets klang. Fadern föredrog det äldre ventillösa naturhornet i Ess (Waldhorn) framför det modernare ventilhornet i F. Om det var för att retas med fadern som Richard Strauss kallade verket ”Waldhornkonzert” är inte bekräftat; konserten lär vara spelbar på naturhornet i Ess, om än med stor möda. Richards syster Johanna Strauss skrev i ett brev till den engelske hornisten Dennis Brain om hur fadern kämpade med solostämman, i synnerhet höga B.

Kvinnliga kompositörer stod inte särskilt högt i kurs på 1800-talet. Många har fått sin uppskattning först långt efter sin död. Ett undantag är Louise Farrenc (1804–1875), som redan under sin livstid blev respekterad både som pianist, kompositör och pedagog. År 1842 utsågs hon till professor i piano vid Pariskonservatoriet, en post hon upprätthöll i 30 år. De första tio åren hade Farrenc dock sämre betalt än sina manliga kollegor, ett missförhållande som rättades till sedan hennes nonett i Ess-dur för stråkkvartett och blåskvintett uruppförts.

Wolfgang Amadeus Mozarts (1756-1791) 31:a symfoni är kanske mer känd som ”Parissymfonin”. Den hade den största besättning som det 22-årige geniet fram tills dess skrivit för, och är också den första symfonin i vilken han inkluderade klarinetter.

Medverkande
Annamia Larsson horn
Rebecca Miller dirigent
Dalasinfoniettan

Repertoar
Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr. 31 i D-dur, K. 297/300a
Richard Strauss: Hornkonsert nr. 1 i Ess-dur, op. 11
Louise Farrenc: Symfoni nr. 2 i D-dur

Konsertlängd ca 2 timmar inklusive paus.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
14 Nov
Lördag 14 nov 2020 15:00 - 17:00 Kristinehallen

Kontaktinformation

Telefonnummer (Bokning)
+46 0771-62 62 62

Bra att veta

Prisinformation
230 SEK (250 SEK vid dörren), 120 SEK stud./ungdom t.o.m 26 år.
Webbsida
http://www.musikidalarna.se
Hotell & pensionat

Hotel Falun

Avstånd: 317 meter
Hotellet är ett familjärt hotell beläget mitt i centrum i kulturstaden Falun med gångavstånd till många av sevärdheterna staden har att erbjuda.
Hotell & pensionat

Clarion Collection Hotel Bergmästaren

Avstånd: 497 meter
Ett hemtrevligt och personligt hotell beläget mitt i turistregionen Dalarna och Världsarvsstaden Falun. Vi bjuder våra gäster på eftermiddagsfika & kvällsmat samt fritt internet. Hotellet ligger centralt beläget. Nära till järnvägs- och busstationen, shopping, kultur och natur.
Vandrarhem

Falu Fängelse Vandrarhem

Avstånd: 262 meter
Falu Fängelse är idag ett spännande boende i en fängslande miljö med intern känsla. Vi erbjuder vandrarhemsboende, B&B, konferens, guidning, museum. Fängelsets närhet till Lugnets Idrottsanläggning med naturreservat inspirerar till vandring och cykling.

I närheten avBoka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Betalningsalternativ

Build: 2020-08-06 22:43:14, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails