Öppna föreläsningar

Område: Falun
Kategori: Föreläsning, kurs
Datum: Torsdag 13 feb 2020

Religionens Janusansikten - en föreläsningsserie om religonen som destruktiv eller konstruktiv kraft

Välkommen till en serie av öppna föreläsningar om religionens skriftande roller!
I media förknippas religionens framträdande i samhället ofta med dess destruktiva sidor, medan andra krafter vill lyfta fram religionens konstruktiva roll i en ny sammansatt tid. Här får du tillfälle att lyssna på experter som analyserar religionens roller utifrån olika kvalificerade perspektiv.

Föreläsningsserien sker i samarbete med Svenska kyrkan och ämnet religionsvetenskap vid Högskolan Dalarna, och äger alla rum i Högskolans bibliotek i Falun.

När själen går i exil

Torsdag 13/2 15 – 17

Mikael Kurkiala docent i kulturantropologi, forskare och författare.

Människan är inte bara en art utan också ett löfte som kräver en stödjande andlig kultur för att infrias. Med utgångspunkt i sin aktuella bok När själen går i exil reflekterar Mikael Kurkiala över ”människoblivandets” villkor i en sekulariserad samtid. Vilka existentiella resurser står oss till buds och vilka hinder ställer sig i vägen? Vad händer när livet allt mer betraktas som en marknadsplats och tempot skruvas upp? Och kan vi bereda en plats dit själen kan återvända?


Barn i sekter: Barndomar och uppväxtvillkor

Torsdag 19/3 15 – 17

Liselotte Frisk, professor i religionsvetenskap.

Hur är det att vara barn och växa upp i en religiös minoritetsgrupp som Hare Krishna, Scientologi-kyrkan, Jehovas Vittnen, Knutby Filadelfia, Plymouth-bröderna, Enighetskyrkan eller Guds Barn/Familjen? Forskningsprojektet, som är finansierat av Vetenskapsrådet, bygger på ett sjuttiotal intervjuer med såväl vuxna som barn som vuxit upp i dessa grupper, samt på intervjuer med ett tjugotal föräldrar.


Den gamla goda tiden: hur religiösa var vi förr, och var det bra eller dåligt?

Torsdag 23/4 15 – 17

Sebastian Selvén, teol.dr. (PhD Divinity), forskare i bibelvetenskap och kyrkohistoria.

Den gängse beskrivningen under nittonhundratalet var att svensken förr hade varit religiös medan landet därefter bara gått mot allt högre sekularisering. Stämmer det att religiositeten var så utbredd förr – eller att sekulariseringen är så utbredd nu? Vad innebär religiositet kulturellt, politiskt, praktiskt, när samhället genomgår snabba förändringar som under de senaste två seklerna? Vilka förändringar har varit av godo och vilka av ondo? Vi tar ett lokalt perspektiv men blickar ut mot modern svensk historia och politik.


Religioner i samtiden – ett fenomen med dubbla ansikten

Torsdag 14/5 15 – 17

Tomas Axelson, docent i religionssociologi.

Alltfler studier skrivs om religionens roll i samtiden och beskrivningarna pendlar kraftigt. Ofta beskrivs en syn på religiösa traditioner som problematiska och bidragande till en våldsam utveckling i världen. I andra fall som civilisationsgrundande traditioner med ett andligt djup och samhällsbyggande kraft. Axelson berättar om sina erfarenheter som följeforskare i projekt som handlar om religionsdialog och forskning om detta inom ramen för Interkulturellt utvecklingscentrum Dalarna (IKUD).

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
13 Feb
Torsdag 13 feb 2020 15:00 - 17:00 Högskolan Dalarna, Högskolebiblioteket

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 023-702094
Kontaktperson
Anna Frydenberg
E-post
afd@du.se

Bra att veta

Faciliteter och service

Speciella behov
Framkomlighet för synskadade Handikapparkering Handikapptoalett
Handikappvänligt Hörslinga  
Regionala teman
Kyrkligt

I närheten avBoka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Betalningsalternativ

Build: 2020-01-13 17:00:40, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-4804.cbischannel-30250 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails