Vernissage - Hjortnäs Handel Galleri - Färg och form i dialog

Område: Leksand
Kategori: Kultur och tradition
Datum: Lördag 22 jun 2019

Landshövding Ylva Thörn inviger utställningen som är ett möte mellan Kerstin Hedman och Ilkka Pärnis två färgstarka konstnärskap och konstnärerna närvarar också vid invigningen. Därefter reses som vanligt Kjartan Slettemarks majstång i det kosmiska riket Kjartanistan.

Kerstin Hedmans kvadratiska färgfält rymmer variationer i ytan; en kontrast mellan mattare och klarare toner, ett rutmonster, underlagets genomskinlighet. Monokroma färgfält har getts strukturer som låter betraktaren dröja kvar (Håkan Nilsson). Kerstin Hedman fascinerar mest just i de moment när hon tonar ned bilden, mot det minimala, det verkligt rena. Där kan hon i sprödaste linje hitta den subtilaste spänning (Stig Johansson).

Ilkka Pärni spelar gärna med diagonalens dynamik. Den kan skära genom hans malningar, den kan ligga utanpa med kvadratiska färgfält, men den kan ocksa bara skymtas under dem. I ater andra malningar verkar diagonalerna snarare stadga upp en konstruktion som annars hotas att sprängas (Hakan Nilsson). Fodd i finska Karelen, har Ilkka Pärni ända valt en konstform, som har sitt ursprung i Ryssland for hundra ar sedan.

Efter att ha bott i Stockholm, bor och arbetar konstnärsparet sedan 2018 i Hjortnäs- Sunnanäng, Leksand, där Kerstin Hedman, fd Granlund, växt upp och har sina rotter i en känd konstnärssläkt. Hennes barndom präglades av sjon Siljan; ljuset, vidderna och det
vita vinterisarna fick henne tidigt att uppfatta kraften i det avskalade landskapet.

Konstnärsparet har tidigare bott i Stockholm, men bor numera i Hjortnäs - Sunnanäng i Leksand, där Kerstin växt upp och har sina rötter i en känd konstnärssläkt. Hennes barndom präglades av sjön Siljan, ljuset, vidderna och de vita vinterisarna fick henne tidigt att uppfatta kraften i det avskalade landskapet. Ilkka är född i finska Karelen, men har ändå valt en konstform, konstruktivismen, som uppstod i Ryssland efter revolutionen.

Stig Johansson: "Kerstin Hedman fascinerar mest just i de moment när hon tonar ned bilden, mot det minimala, det verkligt rena. Där kan hon i sprödaste linje hitta den subtilaste spänning".

Håkan Nilsson: "Ilkka Pärni spelar gärna med diagonalens dynamik. Den kan skära genom hans målningar, den kan ligga utanpå med kvadratiska färgfält, men den kan också bara skymtas under dem. I åter andra målningar verkar diagonalerna snarare stadga upp en konstruktion som annars hotas att sprängas".

Utställningen pågår 22 juni-2 september.

Öppettider 22/6-11/8 ons-sön kl 12-17, 16/8-1/9 fre-sön kl 12-17 och mån 2/9 kl 12-17.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
22 Jun
Lördag 22 jun 2019 14:00 Hjortnäs Handel Galleri, Leksand

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 0733-88 48 98

Bra att veta

Prisinformation
Fri entré
Webbsida
http://www.kallur.org

I närheten avBoka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Betalningsalternativ