Ingmarsspelsseminarium "Ur askan i elden – Nåsbornas öden i Jerusalem"

Område: Vansbro
Arena/Plats: Medborgarhuset Nås
Kategori: Kultur och tradition
Datum: Måndag 1 jul 2019

Vad var det som väntade de 37 Nåsborna när deras vagnar rullade ut ur byn den där julidagen 1896?

Det hade de ingen aning om – och ingenting blev heller som de hade trott. Att de skulle bli tjänstehjon hos en dominant kvinnlig sektledare som frös ut deras egen ledare ”Hellgum” hade de knappast väntat sig.

Inte heller att deras resa skulle ta dem rätt in i 1900-talets gryende modernitet: av dem som överlevde resan och omställningen blev några så småningom berömda fotografer. Andra elektrifierade Jerusalem och började sälja amerikanska bilar. Men vad hände med deras tro?

Årets Ingmarsspelsseminarium tecknar den dramatiska fortsättningen av historien som tar vid där Ingmarsspelen slutar.

Medverkande:

Odd Karsten Tveit – journalist, författare och under många år det norska public service-företaget NRK:s Mellanösternkorrespondent. Han har också tjänstgjort i FN:s fredsbevarande styrka i Libanon. I ”Annas House”, en av hans mest uppmärksammade böcker, ger Tveit en ingående skildring och analys av livet i The American Colony i Jerusalem under Anna Spaffords ledning.

Mia Gröndahl – journalist, fotograf och dokumentärfilmare med Mellanöstern som ett av sina specialområden. I TV-dokumentären och boken ”Drömmen om Jerusalem” berättar hon inte bara om hur nåsemigranternas religiösa drömmar krossades i en bister verklighet. Här lyfts också The American Colony Photographers fram, med Lewis (Hol Lars) Larsson i spetsen – unga nåskarlar som lyckades vända sitt hårda öde och blev banbrytande och framgångsrika dokumentärfotografer.

Anna Nordlund – litteraturvetare och lektor vid Uppsala universitet med en bakgrund som journalist. Hon har i många år forskat om Selma Lagerlöf och bl a skrivit om Selma och stumfilmen. Hon har nyligen utkommit med boken ”Selma Lagerlöf: Sveriges modernaste kvinna”. Vid årets Ingmarspelsseminarium fokuserar hon särskilt på Victor Sjöströms filmatisering av Jerusalem del II: ”Till Österland”.

Sune Fahlgren – docent i kyrkovetenskap med inriktning på den svenska frikyrkorörelsens historia från 1800-talet och framåt, 2008-2011 direktor för Studieförbundet Bildas ”Swedish Christian Study Centre” i Jerusalem. Han har ingått i Ingmarsspelsseminariets arbetsgrupp sedan 2017 och föreläser i år om de goda spåren av Nåsbornas liv och verksamhet i Jerusalem.

Eva Cronsioe – präst, författare och TV-producent som intresserat sig för 1896 års utvandring både i egenskap av fritidsboende i Nås och som teolog med inriktning på själavård och andlig vägledning. Hon fungerar även detta år som moderator för seminariet och kommer särskilt att belysa hur emigranternas tro kom att påverkas av den annorlunda verklighet de mötte i Jerusalem.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
1 Jul
Måndag 1 jul 2019 09:00 - 17:00 Medborgarhuset Nås

Kontaktinformation

Mobilnummer
+46 0702477603
Kontaktperson
Jimmy Nilsson
E-post
[email protected]

Bra att veta

Prisinformation
350 kr för seminariet / bokas via https://www.sensus.se/ingmarsspelsseminarium2019/
Webbsida
https://www.sensus.se/ingmarsspelsseminarium2019/

Faciliteter och service

Speciella behov
Handikapparkering Handikappvänligt Hörslinga
Regionala teman
Kyrkligt

I närheten avBoka med oss

  • Dalarnas största boendeutbud
  • Inga bokningsavgifter online
  • Förmånliga paketerbjudanden
  • Resegaranti vid paketbokning
  • Säker e-handel

Betalningsalternativ