Njupeskär

Adress: Box 128, 79090 Särna Visa karta

Adress: Box 128, 79090 Särna

Sveriges Högsta Vattenfall på 93 meter

Njupeskärs vattenfall är 93 meter och därmed Sveriges högsta. Vattnet faller helt fritt 70 meter. I forsdimman intill fallet finns många ovanliga mossor, lavar samt kärlväxter. Flera av dem kräver ständig fukt för att överleva.

Den djupa skåra som skurit sig in i sandstenslagren vid vattenfallet utgör ett skolexempel på bakåtskridande erosion.

Några få dagar kring midsommar – vid sommarsolståndet – letar sig solljuset ända längst in till vattenfallet och ger det ett magiskt silverljus. Men detta inträffar bara på morgonen mellan 03.00-05.00.

Det är 2 km vandring enkel väg till vattenfallet.

Show more

Om denna aktivitet

Vandrarhem

Idrefjällens sport vandrarhem

Avstånd: 24,8 km
Prisvärt boende med bästa tänkbara läge mitt i Idre By. Passar utmärkt för grupper som vill ha ett samlat boende, men naturligtvis även för familjer och kamratgäng.
Bed&Breakfast

Idre Framgården

Avstånd: 24,7 km
På Idre Framgården kan du hyra rum mitt i byn, Här kan du bo en natt eller en hel vecka. Här finns plats för 8 personer uppdelat på 4 rum. Gemensam dusch och toalett finns i korridor medans handfat finns på alla rummen. Städning är inkluderat i priset.
Bed&Breakfast

B&B Turistgården Särna

Avstånd: 23,9 km
För den som vill vara nära naturen är B&B Turistgården perfekt. Här kan du kombinera ett mysigt boende i familjemiljö med fina möjligheter till naturupplevelse och avkoppling. Det finns utmärkta vandringsleder, cykelvägar och spännande natur runt knuten. På sensommaren kan du plocka hjortron och det är nära till traktens skidanläggningar.

I det närliggande området