Njupeskär

Adress: Box 128, 79090 Särna Visa karta

Adress: Box 128, 79090 Särna

Sveriges Högsta Vattenfall på 93 meter

Njupeskärs vattenfall är 93 meter och därmed Sveriges högsta. Vattnet faller helt fritt 70 meter. I forsdimman intill fallet finns många ovanliga mossor, lavar samt kärlväxter. Flera av dem kräver ständig fukt för att överleva.

Den djupa skåra som skurit sig in i sandstenslagren vid vattenfallet utgör ett skolexempel på bakåtskridande erosion.

Några få dagar kring midsommar – vid sommarsolståndet – letar sig solljuset ända längst in till vattenfallet och ger det ett magiskt silverljus. Men detta inträffar bara på morgonen mellan 03.00-05.00.

Det är 2 km vandring enkel väg till vattenfallet.

Show more

Om denna aktivitet

Bed&Breakfast

Idre Framgården

Avstånd: 24,7 km
På Idre Framgården kan du hyra rum mitt i byn, Här kan du bo en natt eller en hel vecka. Här finns plats för 8 personer uppdelat på 4 rum. Gemensam dusch och toalett finns i korridor medans handfat finns på alla rummen. Städning är inkluderat i priset.
Vandrarhem

Idrefjällens sport vandrarhem

Avstånd: 24,8 km
Prisvärt boende med bästa tänkbara läge mitt i Idre By. Passar utmärkt för grupper som vill ha ett samlat boende, men naturligtvis även för familjer och kamratgäng.
Bed&Breakfast

B&B Turistgården Särna

Avstånd: 24 km
Här ligger Bed and Breakfast Turistgården inbäddad mellan björkar, fur och gran. Villan uppfördes i slutet av 1890-talet och på 20-talet byggdes villan om och fick det utseende den har idag. Huset var fram till 60-talet bostad och mottagning för ortens provinsialläkare.